Losbladig Schetsboek
Meer Vrijheid, Meer Kunst
Waarom Elke Kunstenaar Een Losbladig Schetsboek Moet Proberen
Inhoud
Ontdek de Vrijheid van het Losbladig Schetsboek
Een 'losbladig schetsboek', in tegenstelling tot een traditioneel schetsboek met gebonden pagina's, bestaat uit losse vellen tekenpapier die bij elkaar gehouden worden door een klembord of een andere vorm van binding.
Dit kan variëren van een eenvoudige knijper op een houten plankje tot een professioneel opbergsysteem met verschillende soorten papier. Het biedt de mogelijkheid om gemakkelijk vellen toe te voegen, te verwijderen of te vervangen.
Hierdoor heb je altijd de juiste ondergrond voor jouw artistieke experimenten bij de hand, zonder beperkt te worden door de structuur van een gebonden schetsboek.
Het is een flexibele en dynamische manier van werken, ideaal voor creatieve kunstenaars die graag verschillende technieken en materialen willen uitproberen.
Waarom zou je voor losbladig kiezen?
Als kunstenaar ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om je creativiteit de vrije loop te laten.
Een traditioneel schetsboek biedt structuur, maar het kan je ook beperken. Een 'losbladig schetsboek' geeft je daarentegen de vrijheid om te experimenteren zonder grenzen.
Of je nu een schilder bent die speelt met verschillende verfsoorten of een tekenaar die graag wisselt tussen potlood, inkt en pastel; met losse vellen papier heb je altijd de juiste ondergrond bij de hand.
Why I Don’t Use Sketchbooks Anymore (And What I Do Instead) - Julie Miette Art - video Engels gesproken 14:33 min.
In deze video geeft een backpacker een kijkje in zijn miniatuur schilderset en laat hij zien hoe hij zijn aquarelpapier op reis meeneemt. Hij deelt ook enkele aquarellen die hij onderweg heeft geschilderd.
MYOG Ultralight Drawing & Painting Set - LOCKEY - video Engels gesproken 4:32 min.
Welke soorten papier gebruiken?
Een groot voordeel van losbladig werken is dat je nooit vastzit aan één type papier.
Je kunt goedkoop printpapier gebruiken voor snelle schetsen en experimenten, terwijl je voor uitgewerkte stukken kiest voor dikker, kwalitatief papier dat beter bestand is tegen verschillende mediums.
Experimenteer met verschillende texturen en diktes: van glad Bristolpapier voor gedetailleerde inkttekeningen tot grover aquarelpapier voor spetterende kleurexplosies.
En natuurlijk kan je je klembord ook met verschillende soorten papier tegelijk laden, als de vellen maar ongeveer hetzelfde formaat hebben
Je kunt ook verlijmde blokken papier losbladig gebruiken. Dit biedt een bredere keuze in papiersoorten dan een standaard schetsboek.
Neem eens de tijd om te ontdekken wat jouw kunstwinkel te bieden heeft. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die voor je liggen!
My travel sketching kit Updated / Portable watercolor set / Plein air art supplies - Vika Kvasnik - video Engels gesproken 9:41 min.
Creëer jouw eigen klembord
Wist je dat je met een simpel klembord van bijvoorbeeld IKEA al een perfect mobiel tekenstation hebt?
Of je nu thuis aan je bureau zit of buiten in de natuur aan het schetsen bent, met een klembord in A4 formaat of een kanjer van bijvoorbeeld 40 cm breed en 52 cm hoog creëer je een stabiele ondergrond die je zelfs kunt rechtzetten om je werk van een afstand te beoordelen.
Zo'n bord is niet alleen praktisch, maar het geeft je ook de mogelijkheid om je tekening op te hangen en van veraf te bekijken – een cruciale stap om compositie en perspectief te checken.
Easy DIY CHEAP Plein Air Urban Sketching Setup and Demo - Emily Olson Art - video Engels gesproken - 10:55 min.
My SIMPLE Plein Air Urban Sketching BAG, SUPPLIES and KIT - What I Need to Sketch Outside - TobySketchLoose - Artist and Urban Sketcher - video Engels gesproken - 10:55 min.
De voordelen van losbladig werken
Losbladig werken biedt niet alleen vrijheid, maar ook flexibiliteit.
Heb je een schets waar je niet tevreden over bent? Geen probleem! Je hoeft nooit meer bang te zijn om een mooi schetsboek te ‘verpesten’.
Bovendien kun je jouw schetsen gemakkelijk sorteren in goed, slecht en bruikbaar.
Bewaar je favorieten in een doos en werk ze later verder uit. Elke tekening krijgt de kans om tot zijn recht te komen, zonder verstopt te zitten in de bladzijden van een schetsboek.
En vergeet niet, met losbladig werken kun je altijd het juiste papier kiezen voor het idee dat je wilt uitwerken. Of het nu gaat om snelle schetsen of gedetailleerde studies, je hebt de vrijheid om te kiezen wat het beste werkt voor jou.
De nadelen? Ze zijn te overkomen!
Natuurlijk heeft een losbladig systeem ook zijn uitdagingen.
Het grootste nadeel is misschien wel de neiging om minder geslaagde schetsen direct weg te gooien.
Maar denk er eens over na: zelfs een minder geslaagde schets kan waardevol zijn. Het kan je laten zien wat je niet wilt doen, of misschien juist een onverwachte inspiratiebron worden voor een later werk.
Daarnaast is een losbladig systeem wat lastiger mee te nemen.
Maar als je echt gepassioneerd bent over tekenen, kun je je voorbereiden: neem alleen die vellen mee die je die dag wilt gebruiken, samen met een stevig maar klein klembord.
Zo creëer je een licht en draagbaar systeem waarmee je toch overal kunt schetsen.
Losbladig als aanvulling
Je hoeft natuurlijk niet te kiezen tussen een traditioneel schetsboek en een losbladig systeem.
Zie het als een aanvulling op je creatieve toolkit. Gebruik een schetsboek voor je dagelijkse schetsen en notities, en gebruik losbladig papier voor die momenten waarop je wilt experimenteren en jezelf echt wilt uitdagen.
Zo combineer je het beste van twee werelden en geef je jezelf de ruimte om te groeien als kunstenaar.
Met deze aanpak maak je van elk vel papier een nieuw avontuur, een canvas voor jouw artistieke verkenningen.
***
Relevant Artikel in deze Blog
Altijd-op-zak tekenset
Altijd klaar om te tekenen
Verken deze Blog
Materialen en Technieken
Ben je op zoek naar verrassingen of artikels over minder bekende materialen en technieken? Of wil je gewoon een overzicht van alle artikels in deze blog over hoe je een bepaald materiaal kan gebruiken of een techniek toepassen.